Färgtemperatur

Färgtemperatur är en egenskap hos ljuskällor som beskriver den visuella känslan av dess färg. Vi på Light by Sweden finns här om du önskar rådgivning och hjälp med att välja rätt färgtemperatur för att uppnå önskat ljuseffekt.

Vad är färgtemperatur?

Färgtemperatur är ett mått på hur varm eller kall en ljuskälla är. Måttet anges i Kelvin (K). En ljuskälla som har ett högt Kelvin-värde ger kallare och mer blåaktigt ljus medans en med lågt värde ger ett varmt, mer gulaktigt ljus. Den färgtemperatur man väljer på sin ljuskälla har stor vikt för hur en miljö ser ut och upplevs. 

Färgtemperaturens skala

Som nämnt ovan används färgtemperatur för att beskriva hur varm eller kallt ljuset från en ljuskälla uppleves vara. För att mäta färgtemperaturen kan vi använda oss av en skala där en högre siffra indikerar på ett kallare ljus, medan en lägre siffra visar på ett varmare ljus. Har ljuskällan exempelvis en temperatur på 3000K anses det vara ett varmt ljus som ger en gulaktig ton. Denna temperatur rekommenderas användas i miljöer där man vill ha en mer avslappnad och inbjudande stämning. Är man däremot ute efter ett neutralt vitt ljus, ska man välja 4000K. Är man ute efter ett ljus som ger uppfattningen av dagsljus ligger vanligtvis temperaturen på 5000-6000K. Detta ljus har en mer blåaktig ton som kan vara att föredra i miljöer där en hög färgåtergivning krävs. Det kan du läsa mer om det här nedan. Färgtemperaturen varierar beroende på vilken lampa och modell man använder, men man brukar säga att de olika lamptyperna har följande Kelvin-värde:

  • Glödlampa: 2700K

  • Halogenlampa: 3000K

  • LED-lampa: 1000-10 000K

  • Lysrör: 2700-6500K

Light by Sweden och färgtemperatur

Färgåtergivningsindex

När vi talar om belysning så är färgåtergivningsindex (CRI på engelska, för "Color Rendering Index") en viktig parameter. CRI mäter hur bra en ljuskälla återger färger i jämförelse med en referensljuskälla av samma färgtemperatur. Det skiljer lite från begreppet färgtemperatur som istället mäter upplevelsen av hur varmt eller kallt ljuset upplevs vara. Man mäter färgåtergivningsindex på en skala från 0-100 där ett högre CRI visar på en mer exakt färgåtergivning i jämförelse med en referensljuskälla. CRI är en användbar och viktig parameter att ha i åtanke när man väljer belysning i miljöer där färgåtergivningen är avgörande. Exempelvis på ett kontor, i butiker eller laboratorier. 

Guider

Läs mer om vad olika begrepp står för kring belysning och ljussättning. Vi guidar dig!

Guider Lux | Light by Sweden

Lux

Enheten lux är baserad på hur mycket ljus som når en yta eller ett område. Ju högre antal lux, desto starkare är belysningen. Lux används inom olika områden, som arkitektur, belysningsdesign och …

Lumen | Light by Sweden

Lumen

Lumen är en enhet för att mäta ljusflödet och står för den totala mängden ljus som utstrålas från en ljuskälla. Ju högre lumen, desto mer ljus avges, medan ett lägre antal indikerar en lägre …

IP-klassningar

IP-klassningar

IP-klassning är en standard som används för att beskriva skyddsnivån hos elektroniska enheter mot inträngande föremål och vätskor. Det består av två siffror, där den första indikerar skydd mot fasta …

Kontakt

Kontakta oss

Light by Sweden

Guider & nyheter

Ljusberäkning

Ljusberäkning kan låta krångligt men det är ett effektivt sätt att dimensionera och designa belysningen så att ljusnivå, ljusfördelning, placering och antalet armaturer blir rätt för den tilltänkta …

Guider Ljusskola | Light by Sweden

Ljusskola

När det kommer till belysning finns det en hel del begrepp att hålla reda på. I den här guiden går vi igenom dessa mer grundligt och hur de relaterar till olika aspekter som kan vara viktiga att …

Utfasning lysrör

Utfasning lysrör

Under 2023 kommer EU förbjuda produktion av lysrör då de innehåller kvicksilver som är ett giftigt ämne. Har du redan installerade lysrör så behöver inte dessa bytas ut men vi rekommenderar att du så …

Kontakta oss

Vi finns här för dig. Meddela oss ditt ärende nedan så hör vi av oss.